Depresyon ve Beslenme
Duygu durum bozukluklarından olan depresyon kişinin yoğun bir şekilde üzüntü, çaresizlik, suçluluk ve keder duygularını yaşadığı; karamsarlık, halsizlik ve hayattan zevk alamama belirtilerinin yanı sıra uyku ve beslenme düzeninde bozulmaların görüldüğü psikolojik bir hastalıktır.
Kişilerin duygu durumunda, ilişkilerinde ve davranışlarında ciddi değişikliklere neden olan depresyonun beslenme alışkanlıklarıyla da ilişkili olduğu bilinmektedir. Bu nedenle depresyon tedavisinde psikoterapi ve ilaç kullanımına ek olarak kişinin beslenme alışkanlıklarında yapacağı bazı değişiklikler tedaviye yardımcı olacaktır:
- Omega-3 depresyon tedavisinde önemli bir besin maddesidir. Beyinde önemli işlevlerde kullanılan bu besin maddesinin eksikliği beyin fonksiyonlarını etkilemekte ve depresyonu tetiklemektedir. Bu nedenle balık, fındık, badem, ceviz, kabak çekirdeği, keten tohumu, semizotu, ıspanak gibi yiyeceklerle omega-3 miktarı arttırılabilir. Ancak bazı besinlerin kolesterol, kalp ve tansiyon hastalarında doktor tavsiyesiyle belirli oranda tüketilmesi gerekmektedir.
- Günlük B, C, D vitamini ve magnezyum alımına dikkat edilmesi gerekmektedir. B vitamini buğday, bulgur ve mercimek gibi tahıllarla; C vitamini portakal, kivi, limon, brokoli, biber gibi besinlerle karşılanabilmektedir. Güneş ışığı ile balık, süt ve yumurta gibi besinlerden D vitamini ihtiyacı karşılanabilirken; magnezyum ise kakao, ay çekirdeği, kepek, badem ve keten tohumu gibi besinlerden sağlanabilmektedir.
- Protein bakımından zengin yiyeceklerden olan tavuk, balık, yumurta, barbunya, fındık, fıstık gibi besinler tüketilerek serotonin üretiminin arttırılması ve böylelikle depresyon belirtilerinin azalması sağlanabilmektedir.
- Yapılan bazı çalışmalar depresyonda olan kişilerin düşük antioksidan seviyeleri olduğunu göstermektedir. Bu nedenle antioksidan bakımından zengin besinlerden olan domates, brokoli, böğürtlen, siyah üzüm, sarımsak ve ıspanak tüketimine önem verilmelidir.
- Bunların dışında alkol, sigara ve kafein gibi maddeler vücudun işleyişinde değişikliklere neden olduğundan bunların tüketimi azaltılmadır.
- Vücudun günlük su ihtiyacı karşılanmalıdır. Gün içinde rahatlatıcı etkisiyle bilinen papatya, melisa ve ıhlamur çayları; antioksidan bakımından zengin yeşil çay tüketilebilir.
Beslenme önerilerinin yanı sıra fiziksel ve psikolojik sağlık açısından yararı oldukça bilinen spor da depresyon tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Spor sırasında salgılanan bazı hormonlar kişinin ruhsal durumunu pozitif yönde etkilemektedir.
Depresyon ile ilgili daha detaylı bilgi için “Depresyon hakkında her şey” başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.
Bizi takip edin: