Derin TMS (Deep TMS) nedir?
Derin TMS, çoğunlukla majör depresyon, obsesif kompulsif bozukluk (OKB), bağımlılık, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi tedaviye dirençli hastalıklarda uygulanır. İlaçsız ve cerrahi olmayan bir müdahaledir, anestezi gerekmez, uygulama sırasında hasta uyanık ve bilinçlidir. Kafatasına yerleştirilen bir plaka ile başın 4 cm altına manyetik atımlar yapılarak beynin sol prefrontal korteksi uyarılır. Böylece, elektriksel aktivite ile çalışan nöronlar, manyetik uyarım sayesinde aktifleşir. Limbik sistemdeki singulat girus gibi büyük beyin yapılarına müdahale etmeyi hedefler. Bu bölge duygusal beynin en ilkel yapısıdır ve duygusal davranışların düzenlenmesinden sorumludur. Empati, dürtülerin kontrol edilmesi, karar vermede gelişme beklenir.
Derin TMS hangi hastalıkların tedavisinde uygulanır?
Derin TMS şu hastalıkların tedavisinde yüksek başarı oranları ile dünyanın birçök ülkesinde uygulanmaktadır.
- Bağımlılık
- Alkol Bağımlılığı
- Sigara Bağımlılığı
- Kokain Bağımlılığı
- Şizofreni
- Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)
- Erişkin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu
- Diğer bazı psikiyatrik hastalıklar
Derin TMS, 2001 yılında Prof. Abraham Zangen tarafından geliştirilmiştir. Amerikan Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü ve Brainsway firması patentini almıştır. 2003 yılında Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (U.S. Food and Drug Administration-FDA) onayını almıştır. Çocuklarda uygulanabileceği rapor edilse de 18 yaş üstü uygulanması önerilir.
Derin TMS’nin yan etkisi var mıdır?
Derin TMS‘nin yok denecek kadar az yan etkiye sahip olduğu rapor edilmiş, uygulama sırasında oluşan geçici baş ağrısı, geçici kulak çınlaması vb. geçici durumlar haricinde bir yan etki saptanmamıştır. İlk birkaç seansta ağrı uygulamadan sonra devam ederse, ağrı kesici almada sakınca yoktur. Uygulama sonrasında hasta günlük yaşamına devam edebilir, araba kullanabilir. Geçici hafıza kaybı, kilo alımı, ağız kuruluğu veya cinsel problemlere neden olmaz.
Gereken muayene yapıldıktan sonra, uzman doktor ve hastanın ortak kararı ile tedavi sürecine bu uygulama dahil edilir. TMS uygulanmasının uygun olmadığı durumlar olabilir, uzman TMS önermeyebilir. Derin TMS uygulaması ile birlikte doktor kontrolünde ilaç kullanılabilir. Herhangi bir ilaç tedavisi uygulanmayan hastalarda da iyileşme olduğu rapor edilmiştir. Uygulama öncesi aşırı alkol tüketimi veya fazla ilaç kullanımı önerilmez. Yine uygulama öncesinde, intihar düşüncesi, aşırı öfke / mutluluk / huzursuzluk var ise hasta veya yakını bu konuda uzmana bilgi vermelidir.
Uygulama sırasında, kafadaki tüm metal objeler çıkartılır, kulaklar bir tıkaçla tıkanır ve hasta konforlu bir şekilde oturur. Başlık uygulayıcı tarafından kafaya yerleştirilir. Aşağı yukarı 20dakika süren seanslar, haftada en az 5 kez, kişiye bağlı olarak 4 ila 8 hafta boyunca uygulanır.
Derin TMS, yaygın kullanılan rTMS’yle karşılaştırıldığında, farklı başlıkları sayesinde, beynin farklı bölgelerine ve daha geniş bir alana uygulama şansı verir, böylece daha fazla nöron aktive olur. Bu da klinik cevabı kuvvetlendirir.
Bizi takip edin: