En az kaç saat uyumalıyız?
Uzmanların yetişkinlerde optimal sağlık seviyesini desteklemek için gerekli olduğunu düşündüğü uyku süresi günlük ortalama altı saattir. Annals of Behavioral Medicine‘de yayınlanan yeni bir çalışma arka arkaya sekiz gece boyunca altı saatten az uyumanın sonuçlarını incelemiştir.
Güney Florida Üniversitesi Yaşlanma Araştırmaları Okulu’ndan baş yazar Soomi Lee, semptomlardaki en büyük sıçramanın sadece bir gece uyku kaybından sonra ortaya çıktığını bulmuştur. Zihinsel ve fiziksel sorunların sayısı giderek kötüleşmiş ve üçüncü günde zirve yapmıştır. Bu noktada, araştırmalar insan vücudunun nispeten tekrarlanan uyku kaybına alıştığını göstermektedir fakat tüm bunlar altıncı günde, katılımcıların fiziksel semptomların şiddetinin berbat durumda olduğunu bildirmesiyle değişmiştir.
Lee, “Birçoğumuz uyku borcumuzu hafta sonları ödeyebileceğimizi ve hafta içi daha üretken olabileceğimizi düşünüyoruz” dedi. “Ancak, bu çalışmanın sonuçları, sadece bir gecelik uyku kaybının günlük işleyişimizi önemli ölçüde bozabileceğini gösteriyor.”
Çalışmaya nispeten sağlıklı ve iyi eğitimli yaklaşık 2.000 orta yaşlı yetişkin katılmıştır ve bunların %42’si en az bir gece uykusuzluk yaşamış ve tipik rutinlerinden 1 ½ (bir buçuk) saat daha az uyumuşlardır. Zihinsel ve fiziksel davranışlarını art arda sekiz gün boyunca bir günlüğe kaydederek araştırmacıların uyku kaybının vücutta nasıl aşınma ve yıpranmaya neden olduğunu gözden geçirmelerine olanak sağlamışlardır.
Katılımcılar, uyku kaybının bir sonucu olarak kızgın, gergin, yalnız, asabi ve hüsrana uğramış duyguların arttığını bildirmişlerdir. Ayrıca üst solunum yolu sorunları, ağrılar, mide-bağırsak sorunları ve diğer sağlık sorunları gibi daha fazla fiziksel semptom yaşamışlardır. Bu olumsuz duygular ve semptomlar, ardışık uyku kaybı günleri boyunca sürekli olarak yükselmiş ve altı saatten fazla bir gece uykusuna sahip olmadıkça başlangıç seviyelerine geri dönmemiştir.
ABD’li yetişkinlerin yaklaşık üçte biri, gece başına altı saatten az uyumaktadır. Lee, bu durumun bir kez alışkanlık haline gelmesinin, vücudumuzun uyku eksikliğinden tamamen kurtulmasını giderek zorlaştırdığını ve kişiyi profesyonel olarak etkileyebilecek olan günlük refahın kötüleşmesi ile kısır döngünün devam ettiğini söylemektedir.
Lee tarafından yürütülen daha önceki bir araştırmada ise sadece 16 dakikalık uykuyu kaybetmenin iş performansını etkileyebileceği belirtilmektedir. Önceki bulguları ayrıca, küçük oranda uyku kaybının, stresi yönetmek ve sağlıklı rutinleri sürdürmek için kritik bir dayanağımız olan günlük farkındalığı azaltabileceğini göstermektedir. Lee, güçlü bir günlük performansı sürdürmenin en iyi yolunun her gece altı saatten fazla uyumak olduğunu söylemektedir.
KAYNAK:
– Drama llama or sleep deprived? New study uncovers how consistent sleep loss impacts mental and physical well-being. University of South Florida
Bizi takip edin: