Hafif travmatik beyin hasarından sonra iyileşmek kimler için daha zor?
Bağlanma kaygısı olan yetişkinlerin hafif travmatik beyin hasarı sonrasında şiddetli ve kalıcı semptomlara sahip olma olasılığı daha yüksek olabilir.
The Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences dergisindeki bir rapora göre, bağlanma kaygısı olan yetişkinlerin hafif travmatik beyin hasarı sonrasında şiddetli ve kalıcı semptomlara sahip olma olasılığı daha yüksek. Ayrıca, hafif travmatik beyin hasarı sonrasını takiben bağlanma kaygısının varlığı; artan depresyon, artan kaygı ve azalan yaşam kalitesi ile ilişkiliydi.
British Columbia Üniversitesi’nden Ph.D. Noah D. Silverberg ve meslektaşları, “Kişilerarası bağlanma, hastalığın gelişimini ve seyrini etkiliyor” diye yazdı. “Genel olarak bulgularımız, mevcut ilişkilerdeki bağlanma stratejilerinin hafif travmatik beyin hasarından sonra stresi tamponlayabileceğini veya şiddetlendirebileceğini gösteriyor. Bağlanma sisteminin daha fazla dikkate alınması, hafif beyin hasarından sonra kalıcı semptomların anlaşılmasını ve yönetimini geliştirebilir.” ifadelerinde bulundu.
Çalışmaya kimler dahil edildi?
Silverberg ve meslektaşları, British Columbia’daki hafif travmatik beyin hasarı geçiren bireyleri ayakta tedavi eden iki klinikten; baş ağrısı, yorgunluk, hafıza ve/veya uyku sorunları gibi kalıcı hafif travmatik beyin hasarı semptomları yaşayan 91 yetişkini örneklem aldılar.
Katılımcılar, başlangıçta (yaralanmalarından yaklaşık 18 hafta sonra) ve yaklaşık üç ila dört ay sonra travmatik beyin hasarı semptomları, depresyon, anksiyete ve sağlıkla ilgili yaşam kalitesi üzerine iki set anket doldurdu. Ayrıca takip oturumunda İlişki Ölçekleri Anketini (bağlanma ile ilgili soruları içeren bir anket) tamamladılar. Her iki değerlendirmeyi de tamamlayan seksen üç yetişkin son analize dahil edildi.
Bulgular neler?
Araştırmacılar, daha yüksek bağlanma kaygısı ile
- Kalıcı travmatik beyin hasarı semptomları,
- Daha fazla depresyon belirtisi,
- Daha fazla anksiyete belirtisi,
- Depresyon ve yaşam kalitesinde daha az iyileşmeyi ilişkili buldular.
Buna karşılık, duygusal ve şefkatli ilişkilere daha mesafeli olan bağlanmaktan kaçınan bireyler ile herhangi bir klinik ölçüm arasında bir ilişki yoktu.
Sonuçlar nasıl yorumlanıyor?
Silverberg ve meslektaşları, bağlanma kaygısını daha yavaş hafif travmatik beyin hasarı iyileşmesi ile ilişkilendiren mekanizmaların belirsiz olduğunu yazdı.
“Bağlanma stratejileri ile hafif travmatik beyin hasarı sonrası klinik sonuçlar arasındaki ilişkinin yönlülüğünü çözmek için gelecekteki araştırmalara ihtiyaç var. Bağlanma stratejilerinin uzunlamasına değerlendirilmesi ve bireysel yörüngelerin analizleri, farklı hastalar için benzersiz kalıpları (sürekli semptomlara katkıda bulunan bağlanma stratejileri, bağlanma stratejilerini etkileyen kalıcı semptomlar veya her ikisi) ortaya çıkarabilir.” ifadelerinde bulundular.
KAYNAK:
– Psychnews Alert. (14 October 2022). Attachment Anxiety Following Mild TBI Associated with Poor Outcomes.
– Shi, S., Rioux, M., Dhariwal, A. K., & Silverberg, N. D. (2022). Attachment and Clinical Outcomes Among Treatment-Seeking Adults with Persistent Symptoms After Mild Traumatic Brain Injury. The Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences, appi-neuropsych.
Bizi takip edin: